КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Проф. Ангелов, какво се промени за десет дни?

Безспорно затварянето на държавата, както бе предложено вчера, ще е главната тема в следващите дни. И този път може поговорката, че всяко чудо за три дни, да се окаже не толкова вярна.

Очаквано обществото се раздели на две след оповестяването на крайната мярка. И има защо. Главно заради здравният министър проф. Костадин Ангелов. Само преди десет дни той заяви: „При дифузно разпространение на вируса, локдаун няма да има ефект. В момента обществото няма разбиране за спазването на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект“. Да, каза го пред БНР.

Е, какво се промени за малко повече от седмица – нямаме дифузно разпространение ли, обществото узря за затварянето ли или е необходим ПР? Какво точно?

Всеки разумен човек би се съгласил с тежки мерки, ако те ще помогнат. Но… Държави от Западна Европа взеха тези по-сериозни мерки, но там не се промени драстично картината. Не казвам, че вирусът е безобиден. Казвам, че здравната ни система е хаотична, ограбена, окрадена. Далновидността ни куца. Факт!

А онзи, който беше казал, че „Страхът не спира смъртта, а спира животът“, е абсолютно прав. И докато не осъзнаем това, ще си повтаряме думите на Платон: „Няма да ме убедиш, ако и да ме убедиш“.