България

Проф. В. Минеков: Знам кой пусна списъка с потенциални министри

Списъкът с потенциални министри в евентуален бъдещ кабинет на „Продължаваме промяната“, Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“ е пуснат от човек, който иска да се самопредложи и да си вдигне акциите, каза днес пред „ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев“ министърът на културата и един от лидерите на уличните протести миналото лято проф. Велислав Минеков. Според него на този списък може да се вярва не повече от 33%.

„Това е човек, който иска да бъде министър, преговаря, води разговори, сериозни, желае да бъде министър и за да се закрепи неговата позиция е пуснал фалшив списък. Той отчасти изглежда реален, отчасти е съмнителен, плюс имена, които никой, никъде, не е предполагал“, каза Минеков.

Попитан дали ще бъде министър в следващ кабинет, той каза че е имал разговори за оставане на поста, но те са деликатни и не пожела да влезе в подробности. За Минеков всеки бъдещ министър трябва да е със здрав характер, силен дух и въоръжен с кураж. „Трудно е, защото всички свикнаха да живеят под масата“, обобщи Минеков.

Към момента до медиите стигна проект за коалиционно споразумение, което посочва, че постовете в бъдещия кабинет ще бъдат разпределени в съотношение 10:4:4:3 между партиите, в зависимост от тяхната представеност в парламента. От нея се разбира също, че в бъдещия коалиционен кабинет ще има четирима вицепремиери, две нови министерства и 18 постоянно действащи експертни съвета.

По медиите се завъртя и списък, който посочва министри за всички министерства без едно – на земеделието.