ЗдравеПРЕПОРЪЧАНИ

Проф. Иван Стайков: Нарушенията на съня и бодърстването са сериозен проблем

Сънят е основна част от живота на човека. Спим ли спокойно и пълноценно или напротив – страдаме от безсъние.

Сънят е изключително важен и заема много голяма част от нашия живот, колкото и да не го оценяваме това, той заема от ¼ до ⅓ от нашия живот. Прекарваме около 20-26 години от живота ни в сън, ако живеем при средна възраст от 80 години, казва проф. д-р Иван Стайков – началник на Клиниката по неврология и медицина на съня в болница „Токуда“.

Нарушенията на съня и бодърстването са много сериозен проблем и засягат в общата популация 20-30% от населението в световен мащаб. Класификацията на нарушенията на съня се делят на седем големи групи, които включват около 60 вида нарушения на съня. Сред тях има по-редки и по-чести видове нарушения на съня.

Групата инсомнии (Insomnia – от англ. ез., означава безсъние) са от честите нарушения на съня. Хроничното безсъние се свързва с известни нарушения на концентрацията и уменията през деня, върви с една известна депресивност и тревожност.

“Всеки от нас има един изграден ритъм на живот, който спазва и който се променя по време на уикендите и по време на почивката ни. Тъй като за много хора този денонощен ритъм в момента е нарушен, те нямат тази възможност да ходят на работа, в училище, в университета, и това се отразява върху съня. 

Освен това човек е социално същество и в социална изолация влияе върху психиката ни, особено, когато е вече по-продължително време. Не говоря за всички хора, но за тези, които са по-податливи или са имали някакви тревожно-депресивни нарушения преди това“, казва проф. Стайков.

Източник: БНР Снимка: Pixabay