БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Проф. Н. Денков: Безплатните забавачки ще заработят с новия бюджет

С новия бюджет ще заработят и безплатните детски градини в страната. Това обяви днес на брифинг просветният министър Николай Денков. Така родителите на деца над 3 години вече няма да заплащат такси и така повече деца ще бъдат включени в предучилищна подготовка от най-ранна възраст, което има ключово значение за пълноценно участие в образователната система след това, заяви министърът. Това е първият приоритет на министерството за тази година, а това бе залегнало в коалиционното споразумение.

Социалният министър Георги Гьоков обясни преди малко повече от месец, че се планира безплатните детски градини ще започнат работа в края на януари.

Денков предлага  междусрочната ваканция на учениците да бъде удължена за периода от 31 януари до 4 февруари включително.

Министърът съобщи още, че учителските заплати ще бъдат увеличени. Идеята при тях е размерът им да надхвърля с 25 процентни пункта средното възнаграждение за страната.

За първи път от 10 години, извън повишението на заплатите, ще се увеличи и стандартът за издръжка на образователните институции, допълни Денков.