КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Проф. Радка Аргирова: Със затопляне на времето разпространението на коронавируса ще се ограничи

„Трябва да реагираме спокойно и да няма паника. Не се притесняваме от грипа, а той съвсем не е безобиден, много по-смъртоносен е от коронавируса.“ Това казва проф. Радка Аргирова в интервю за БНР. По думите на известния вирусолог, има създадена епидемия най-вече от страх и паника, с която трябва да се преборим. Пледседателят на Българското дружество по медицинска вирусология – проф. Радка Аргирова, която оглавява и Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз призовава за повече доверие към специалистите и фактите.

Съставът на коронавируса е добре известен. В него има компоненти, срещу които ние имаме антивирусни вещества. Има ги и в България, те не са специфични. Това е вид използване на известни медикаменти за друга цел. Освен това италианските лекари вече успешно са приложили ефективна антивирусна терапия, използвана срещу ебола. Така че нещата въобще не изглеждат безнадеждни, казва още тя пред БНР.“

По „Хоризонт“ проф. Аргирова изразява притеснение единствено от съобщенията, че излекувани хора в Китай са се заразили отново. Това би означавало, че тези пациенти не са формирали антитела срещу вируса, което е странно. Ако диагнозата е била точна, това поставя въпроса за ваксината. Затова много целенасочено проследявам каво ще се случи, защото ако те наистина са били заразени повторно, това ще промени изцяло подхода ни към лечението и особено към профилактиката, отбелязва проф. Аргирова.

„Има различни видове други вируси, освен грипа има парагрип. Хубаво е първо те да се изключат и после да се мисли за коронавирус, особено, ако лицето не е било във връзка с район или хора, които са болни“, допълва още първият учен у нас, който изследва вируса на СПИН.

Снощи пред БТВ проф. Аргирова обясни, че най-новите изследвания показват, че коронавирусът свободно може да живее до 24 часа, а не както се смяташе предварително, че е час-два. Заразата живее върху човешката кожа 10 минути. Затова тя информира и по-често да се забърсват гладките повърхности. COVID – 19 не е грип, това е инфекциозно заболяване, което се предизвиква от вирус, който отдавна е познат на медиците, но щамът е нов. В предаването „Лице в лице“, проф. Радка Аргирова прогнозира, че коронавирусът е издръжлив при ниски температури, но със затопляне на времето разпространението му да се ограничи.

снимка: БНР