КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Проф. Сербезова: Има проблем с намирането на лекарства

Има недостиг на лекарства в аптечната мрежа. Проблем е да се намерят Клексан и Фраксипарин. От много краища ни пишат за това – търсила съм лекарства за познати. Има обективни причини за липсата им, но за това трябва да се говори открито. Неглижирането на проблема няма да го реши. Това казва проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз в интервю за Фрогнюз.

Действително има повишено потребление на тези продукти, защото те влизат в терапевтичното лечение. Всяка държава има план. После е трудно да го надскочиш. Но фармацевтичните компании могат да се извикат и да се говори с тях. Агенцията по лекарствата можеше да е по-твърда в преговорите. Имаше как да се предвиди, че тези медикаменти ще започнат да се изчерпват, още когато започнаха да се появяват първите протоколи за лечение по социалните мрежи, допълва тя пред изданието.

Проф. Сербезова през пролетта алармира, че има недостиг на лекарства и тогава се сдоби с обвинение от прокуратурата. През последните дни здравният министър проф. костадин Ангелов на няколко пъти обяснява, че няма проблем с лекарствата и че има достатъчни количества в аптечната мрежа.

Днес от Фрогнюз съобщават, че са били сигнализирани от хора в Ямбол за липса на Клексан и Фраксипарин.

Не мога да си обясня защо не желаят да се говори по този проблем. И колеги от болници се обаждат и казват, че лекарства липсват, обяснява проф. Сербезова.

Клексанът е нискомолекулен хепарини. Той предотвратява образуването на кръвни съсиреци във вените или артериите {тромбоза) и предотвратява също повторното им образуване.

Фраксипаринът е за лечение на кръвни съсиреци, които са се образували в някоя от дълбоките вени на крака или в някой от кръвоносните съдове на белия дроб. Предотвратява образуване на кръвни съсиреци по време на бъбречна диализа.

сн. БНР