Коментари

Психолог: Да опитваме да правим ежедневието си разнообразно

„Да се опитваме да правим ежедневието си разнообразно, да не гледаме в бъдещето с дълги хоризонти, защото то е нещо, което не можем да управляваме, но можем да управляваме нашето настояще“. Това каза пред БНР психологът Младен Владимиров. Той препоръча да се върнем в миналото си и да видим какво ни е помогнало тогава:

„Така всеки може да изследва своя собствен потенциал за реагиране в трудна ситуация“. 

Децата ще бъдат спокойни, ако виждат, че родителите им са спокойни, обясни Владимиров и даде съвет да се говори искрено с децата и да им се обяснява, че чувствата, които изпитва не са нито срамни, нито лоши. Според него е важно родителите да изслушат децата си, които да споделят как се чувстват. Тийнейджърите трябва да бъдат насърчавани да общуват в социалните мрежи със своите приятели, за да почувстват съпричастност.

Има и хора, които са в етапа на отрицанието, все едно нищо не се е случило, посочи той и уточни, че и на тях трябва да им се обърне внимание, както на тези, които изпадат в паника от епидемичната обстановка. 

„Едно от разбиранията за добро психично здраве е как се адаптираме към новите ситуации“, обясни Владимиров.

Психологът посъветва във времето на социална дистанцираност и изолация да се общува по-често с възрастните членове на семейството, които са самотни:

„Да им разказваме за нас и да се опитваме да ги заразим с нашите преживявания и емоции“.

Младен Владимиров коментира, че самата изолация натоварва много психиката на всички.

„Много важно е да се подкрепят на първо време лекари, фармацевти и полицаи, за да не се получи т.нар. бърнаут синдром. Вероятно ще трябва да се регулира впоследствие и някакви комуникационни канали, в които да може да се потърси помощ (от психолози – бел.ред.)“, каза още психологът.  

Източник: БНР Снимка: pixabay.com