Коментари

Първият хасковски кмет в рубриката „Будителите на Хасково“

Днес поредицата на община Хасково и РИМ Хасково разказва историята на първия кмет на града.

Михаил х. Иванов Минчев е роден през 1853 в Хасково. Той е шестото дете в семейството на търговеца чорбаджи Иванчо Минчев и съпругата му Кириаки и по-голям брат на Г. Минчев. Михаил завършил хасковското училище, а след това учи в авторитетния Роберт колеж в Истанбул. Младежът започва да се занимава с търговия, а скоро са му доверени и търговските дела на баща си в чужбина. Едновременно с това Михаил се включва активно в революционното движение.

По негова покана Апостола на свободата Васил Левски пристига през 1873 г. в Хасково, за да основе местен революционен комитет. Михаил Минчев е активен участник в това дело и става касиер на хасковския комитет. През 1876 г. и той, както останалите членове на хасковския революционен комитет, е заловен от турските власти и осъден по така нареченото дело „Хасковското покушение”. Присъдата му е вечно заточение в Диарбекир. Много скоро обаче Михаил успява да избяга и още същата 1876 г. отива в Русия. Там става доброволец в Освободителната война като преводач и разузнавач.

След Освобождението той е избран за първия хасковски кмет. Женен е за Елисавета Джангозова и отглеждат четири деца. Умира през 1891 г.

Днес неговото име носи една от централните градски улици в Хасково, а в сградата на общинската администрация е оформен паметен кът с бюст на първия хасковски кмет Михаил Минчев.