Коментари

Първи тест на новото мнозинство: „Има такъв народ“, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ свалиха председателя на парламента

6 месеца след избирането му Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ беше свален от поста председател на Народното събрание със стройно гласуване на депутатите от бившия участник в управленската коалиция „Има такъв народ“ и на опозиционните ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

В присъствието на премиера и повечето министри, новосформираното мнозинство демонстрира пълна мобилизация и това прави все по-несигурно бъдещето на правителството след вота на недоверие следващата седмица, въпреки оптимистичните прогнози на Кирил Петков, че ще получи подкрепа от седем „честни и смели“ депутати от четирите партии. Ако конфигурацията от гласове се повтори, което към момента изглежда най-вероятно, кабинетът „Петков“ ще отиде в историята.

Петчасовият дебат днес се превърна в репетиция за вота на недоверие, а споровете по това как се управлява страната значително превъзхождаха упреците към работата на Никола Минчев. Повечето от групите дори направиха изричната уговорка, че уважават председателя и нямат претенции към работата му и че той пада политическа жертва на разпадналото се с напускането на „Има такъв народ“ управленско мнозинство. Сблъсъкът „за“ и „против“ водената от кабинета политика беше значително по-остър и бе доминиран от реплики като „национални предатели“ и „мафия“. Макар да гласува заедно с останалите в новото мнозинство, националистическата партия „Възраждане“ беше неочаквано въздържана по време на дискусията, като единствено лидерът ѝ Костадин Костадинов направи изказване./Дневник/

сн. Дневник