България

Радев за думите на Макрон: Свободата на движение е право на българските граждани

Президентът Румен Радев коментира, че свободата на движение е право на българските граждани, защото са граждани на обединена Европа, съобщава БНР. 

„Външната политика е прекалено сложна и деликатна материя, за да бъде използвана за евтин вътрешнополитически пиар предизборно, от която и да било страна“. Той каза това по повод интервюто на френския президент Еманюел Макрон, който заяви, че предпочита „хора от Гвинея или от Кот Д’Ивоар, които идват в страната му легално и работят, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали“.

„В европейската политика е неуместно, недопустимо, бих казал, да се лепят национални етикети. От друга страна, подобни изказвания трябва да бъдат много внимателно превеждани и още по-внимателно анализирани, за да не се отива към непремерени официални редакции. Отношенията между България и Франция почиват на дългогодишно приятелство и сътрудничество и ако има някакъв проблем между нас, изобщо не е този. За нас е много по-важно, много по-важно е да имаме френската подкрепа по стратегически за нас въпроси, какъвто е пакетът „Мобилност“ например, Шенген, Механизмът за сътрудничество и проверка“, посочва БНР като се позовава на думите на Радев.

Президентът Радев обсъди и изборния процес, след като упражни правото си на глас. Той призова хората да излязат и да гласуват:

“Огромният брой недействителни бюлетини на първи тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират организацията, самото доверие в изборния процес. И ще поканя ръководството на ЦИК, органите на реда, парламентарно представените политически партии, за ад обсъдим всички пропуски в изборите и отстъплението от честността на изборния процес“.