НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Разбиха канал за цигари от Турция през Капитан Андреево

Контрабанден канал за цигари е разбит на ГКПП Капитан Андреево. Именно заради акцията снощи на границата движението от Турция към България беше парализирано. Снощи от МВР съобщиха пред Taran.news, че спецоперацията е по линия на контрабандата. Заловен е камион с нелегални цигари, които са били за пазара в Европа.

Снощи изнервените пътници по автобусите обясниха, че проверките са заради президентския балотаж утре в България. Много хора, които гонеха самолет, не успяха да стигнат до летището в София. Турски медии цитират думите на чакащите часове наред пътници на българската граница, които казват, че ги спират заради президентските избори в неделя. 

Още снощи от МВР заявиха, че операцията не е свързана с изборите. Факт е обаче, че след нея броят на автобусите от Турция към България е намялал.

От Министерството на външните работи отказват коментар относно ситуацията на българо-турската граница и информацията, че Анкара е връчила дипломатическа нота на страната ни заради проверките по границата на влизащи у нас пътнически автобуси, съобщи БНР.  

От МВР информираха, че в хода на акцията са извършени проверки на 37 автобуса, 6 тежкотоварни автомобила с ремаркета и полуремаркета, 40 леки коли, както и на преминаващи пеша пътници.  От 13 автобуса са иззети общо 3870 артикула, обозначени с лого и надпис на защитени търговски марки, без разрешение на правопритежателя. Стоките – текстилни изделия, парфюми, обувки и чанти, са иззети с разписки. В хода проверките, в багажа на пътниците са намерени и 16 800 къса безакцизни цигари и 8 кг тютюн за наргиле. Голямо количество недекларирани безакцизни цигари са намерени при проверка на влекач с турска регистрация.

Иззети са недекларирани 929 200 къса цигари, 29 200 къса пурети и 18 000 къса пури без бандерол. Конфискувани са 750 кг месо, 140 кг хранителни продукти и 70 кг млечни продукти, всички забранени за внос. Съставени са 7 акта от митническите служители, 12 разписки за задържани стоки по Закона за марките и географските означения и 32 разписки за иззети други стоки. Служителите на РД “Автомобилна администрация“ са съставили 2 акта.