България

Разбиха престъпна група за купуване на гласове

Разкрита е престъпна група за купуване на гласове, съобщиха от прокуратурата. Сред участниците в нея е имало кандидат за депутат и общински съветник. Престъпната група е финансирана от човек, който живее в страна извън Европейския съюз. 

От мястото си на пребиваване мъжът е прехвърлял парични средства в Турция, а оттам с „мулета“ те са били пренасяни на територията на страната. 

Престъпната група е действала от 6-ти февруари до провеждането на изборите – 4-ти април, на територията на цялата страна. Тя е била с пирамидална структура. На върха е бил организатор, който е собственик на четири търговски дружества, с които стопанисва хотелски комплекс, метастанция, кабелна телевизия и завод. Той е поддържал и непрекъсната връзка с неформалния партиен лидер. 

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви кои са участниците в групата:

„Единият е лице с имунитет към момента на извършване на деянията, кандидат за народен представител. Вторият участник в групата е лице, което е било бивш кандидат за евродепутат, бивш заместник-кмет на община в България и настоящ общински съветник в същата община. Третият участник в групата е лице със силно влияние в определени квартали с преобладаващо ромско население“.

Трима от задържаните са с постоянна мярка „задържане под стража“, а един е с мярка „подписка“./БНР/