БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Разследването: Стреляно е директно по граничния полицай/ВИДЕО/

Изстрелът, довел до смъртта на граничния полицай край село Голям Дервент, е произведен директно срещу него по безспорен начин с гладкоцевно оръжие през загражденията, това заяви началникът на отдел „Криминалистика“ в Национална следствена служба Даниел Цонков на извънреден брифинг.

За експеримента по българо-турската граница са използвани съвременни технически средства, като 3D скенер и безпилотна летателна система.

Автомобилът на Гранична полиция е минавал покрай оградата, когато граничният полицай забелязал, че има направен отвор в нея, върнал се назад с автомобила, слязъл, доближил се до отвора и тогава бил произведен фаталният изстрел.

„Произведени са още няколко по автомобила на Гранична полиция и стрелците са се изтеглили навътре, към територията на Турция“, посочи Цонков.

„Тъй като проектилите на боеприпаса от гладкоцевното оръжие са преминали през телената ограда, пораженията върху пострадалия граничен полицай са не от цели проектили, а от фрагменти“. Преминали са през заграждението и са се раздробили на по-малки осколки, което пречи да се потвърди броят на произведените изстрели.  стрелците.