БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Разследват бивш зам.-министър от кабинета „Борисов -3“ заради респиратори и маски

Договор за покупката на лични предпазни средства и хидроксихлорохин отива в КОНПИ. От здравното министерство твърдят, че всички те са купувани на завишени цени. А договорът е сключен през март и април 2020 г от бившия заместник-министър Жени Начева от ГЕРБ, съобщи нейният наследник на поста Димитър Петров.

Според него некачествени, неокомплектовани и неколкократно по-скъпи са респираторите, поръчани от Жени Начева. „Всичко е правено в рамките на един ден – подготвени докладни записки, проекти за решения, решения на Министерски съвет, връщане, подготовка на договори, подготовка на фактури и плащания с нейно участие и внасянето от министър Ананиев“, обясни той.

Димитър Петров информира още, че не може китайски респиратори да са три пъти по-скъпи от фирмени, европейски. Така излиза, че практически те не са били ползвани до края на годината! Освен това, маските са били раздадени на болниците, а това не са били медицински маски“.

Купено е голямо количество хидроксихлорохин, без да е имало нужда.

БНР съобщи, че антикорупционната комисия разследва Начева и по сигнал от бившия шеф на „БулБио“ Александър Ганов. През 2018 г. той трябвало да прекрати договор с канадска фирма за доставка на БЦЖ-ваксина.

Дружеството е имало договор с адвокатска кантора за 40 000. лв., но, по настояване на Начева, е подписан договор с друга адвокатска фирма – „Уайт енд Кейс“, работила по делото за АЕЦ „Белене“ – но за 350 хил. евро:

„Започва този натиск и той е принуден да сключи договор за 350 000 евро с тази адвокатска кантора. Министерски съвет има решение да се прекрати договорът с канадската фирма, но няма решение да се наеме тази адвокатска кантора. Това си е нейна измишльотина. Най-вероятно тя го е направила под давление на други лица. „

Срещу Начева са подадени и сигнали за оказан натиск над служители от Здравната каса. Проверяват се данни за завишаване на бюджетите на някои болници, обяви Петров.

Жени Начева не е направила коментар до този момент.

стоп кадър. БНТ