България

Румен Радев: Транспортната свързаност Китай – Европа е най-важна за инициативата „Един пояс, един път“

Транспортната свързаност между Китай и Европа е най-важна за сътрудничеството по инициативата „Един пояс, един път“. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на китайски компании в София.

България подкрепя инициативата на Китай за инфраструктурна и транспортна свързаност на страните от Азия, Европа и Африка, известна като „Един пояс, един път“. Това обяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на китайски компании – лидери в сферата на инфраструктурата в София.

Само месец след посещението на президента Радев в Китай, китайската страна реагира на стратегическите насоки в предначертаното партньорство между двете страни.

Президентът Радев подчерта: „България активно подкрепя инициативата „Един пояс, един път“ и платформата „17+1″ за сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа, и неслучайно в България се открива глобалният център за партньорство по тази инициатива“.

Най-важният фактор за развитието на тези инициативи е транспортната свързаност между Китай и Европа, каза още президентът и подчерта географското стратегическо положение на България, което, по думите му, определя „най-краткия и изгоден път в тази свързаност“.

От своя страна посланикът на Китай у нас Дун Сяодзюн заяви, че това, което предстои, е със съвместни усилия двете държави да постигнат конкретни резултати.

Източник: БНР