Технологии

Руски учени развъждат молци, които се хранят с пластмаса

Руски учени обявиха, че ще развъдят колония молци, които се хранят с пластмаса. Насекомите ще се борят с разпространението на отпадъци с помощта на специален фермент, а началото на пилотния проект е планирано за 2021 г., съобщи РИА Новости.

Проектът включва създаване на разтвор, способен да разгражда пластмасата. За целта експертите са се заели да разучат разграждащия пластмасата фермент на големия восъчен молец.

Личинките на насекомото в хода на еволюцията са се научили да преработват различни полимери като полиетилена и могат да ядат пластмасови пликове. 100 от тези гъсеници за 10-12 часа могат да изядат около 100 грама пластмаса, посочват учените.

Те смятат да разшифроват ДНК и на базата на научните изследвания ще се опитат да синтезират съответния фермент. От полученото вещество ще бъде приготвен разтвор, с който да се поливат пластмасовите отпадъци и по този начин те да бъдат премахнати. Очаква се разтворът да се появи следващата година.

Изследването ще състои от няколко етапа. В началото трябва да бъде създадена колония, която включва между стотици хиляди до милиони екземпляри. След това учените може да пристъпят към преработването на пластмасата. /БГНЕС/