България

Р. Христов: От 1 януари потребителите да имат еднакви сметки за ток, газ и парно

„Една от основните ни инициативи е да има еднаква цена за битовия потребител за отопление на газ, ток и парно и по този начин да избегнем преминаването от един вид отопление към друг“. Това заяви на пресконференция служебният министър на енергетикатаРосен Христов.

„Относно бизнеса и индустриалните потребителисе опитваме да вкараме принцип на прозрачност и да спазим изисквания на европейската директива, за да постигнем целите за енергоспестяване и намаляване на потреблението в пиковите часове. Компенсациите, които ще обсъждаме следващата седмица, ще включват диверсифициран подход. По-големи компенсации ще получават фирмите, които са инвестирали или в момента инвестират в енергийна ефективност и намаляване на потреблението“, обясни министърът.

По темата задвойната тарифаза битовите потребители на ток министърът обясни, че експертите търсят начин да определят прага на потребление, след който да се заплаща по-високата цена. „За зимния период данните показват, че едно домакинство консумира от порядъка на 800 киловатчаса на месец, което покрива 90% от потребителите. За летния период е 300 киловатчаса на месец. Нашето предложение ще бъда това – до 800 киловатчаса зимата и 300 лятото, енергията да се потребява над субсидираните цени, както е сега. Над това потребление свръхколичеството да се заплаща по пазарни цени. Целим потребители, които разполагат с луксозни имоти, отопляващи басейни или сауни, да не бъдат компенсирани“, уточни Христов.

„Заедно с диверсификацията на източниците на газ, усилено работим и по оттеглянето от зависимостта от доставките на ядрено гориво от Русия, както и на конкурентен подход за намиране на ядрено гориво от европейски компании и компании от САЩ“, допълни той.

„В рамките на Българския енергиен холдинг е създадена и специална група от български и международни експерти, която да се занимава с ядрените въпроси“, посочи министърът. По думите му целта е да се осигури най-добрият доставчик на гориво за АЕЦ „Козлодуй“, с фокус върху безопасността. /Дарик нюз/