Коментари

Световни медии: В България гранични полицаи малтретират бежанци

За гавра с бежанци по външните граници на ЕС, включително и България, съобщават водещи германски и британски медии. В разследване на германската обществена телевизия ARD, британския ежедневник „Гардиън“ и разследващия уебсайт „Коректив“ твърдят, че по границите на България, Унгария и Гърция масово се нарушават правата на човека. Българският вътрешен министър Младен Маринов отрече твърденията.

Медийното разследване показва вътрешен доклад на Фронтекс, според който през февруари 2017 г. афганистанец, пресякъл българо-турската граница, е бил бит. Ана Тилак, един от авторите на разследването, поясни, че екипът се е сдобил с вътрешните доклади на агенцията на ЕС за външните граници по силата на закона за достъп до информация. „На критичните точки по границата, където са се случвали повечето нарушения, служители на Фронтекс на практика не са допускани. Тези, с които разговаряхме, твърдят, че са държани умишлено настрана, често на километри“, обяснява Тилак.

Ден, преди тази вечер германската обществена телевизия АRD да излъчи репортажа си, българският вътрешен министър Младен Маринов заяви в Мюнхен, че „български гранични служители употребяват сила само в случаите, когато ситуацията го изисква.“ След разговори с баварския си колега Йоахим Херман Младенов е пояснил пред журналисти в Мюнхен, че „такава ситуация например е агресия срещу служителите. Помолен да коментира твърденията на разследващите журналисти, баварският вътрешен министър Йоахим Херман заяви: „За мен е важно, политиката на българското правителство за охрана на външната граница на ЕС да отговаря на изискванията на ЕС – да се проверява, кой влиза в страната и да го регистрира в системата Евродак.“

Базираната във Варшава гранична служба Фронтекс е обвинена, че толерира малтретирането на мигранти, извършвано от представители на местни власти, и че самата тя е нарушила човешките права при експулсирания на бежанци. В журналистическото разследване са описани конкретни случаи на гавра с мигранти на унгарско-сръбската и на гръцко-турската граница. В съобщение до медиите Фронтекс също отрече твърденията, като посочва, че агенцията няма никакви правомощия върху националните гранични служби, нито пък да извършва разследвания на територията на държави-членки на ЕС.

Основната критика в разследването е отправена срещу агенция Фронтекс, чиито служители в рамките на справянето с миграционния наплив към Европа трябва да нараснат от сегашните 1500 на 10 000. Новоизбраната председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща това да стане до 2024 г.

Източник и снимка: БНР Заглавието е на Taran.news