НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Свиленградският кмет иска ново увеличение на заплатата си. Изнагляващо ли е?

Кметът на Свиленград Атнастас Карчев иска ново трето увеличение на заплатата си, а това дали ще стане ще го решат общинските съветници в сряда. Тогава е заседанието на местния парламент.

Анастас Карчев спечели последните избори в граничния град.

Потърсихме кметът Анастас Карчев за коментар и да разберем мотивите му за исканото повишение. „Мисля, че са описани мотивите. Има увеличение в бюджетните заплати на общинските служители. Нормално е като има увеличение на служителите да има и на ръководството. Това е. Никой не иска повече от това, което се полага и на другите“. Това обясни Атанас Карчев.

Нямаше как да не попитаме, че все пак живеем в криза и хората са чувствителни като чуят, че администрацията си увеличава заплатите. Карчев ни отговори: „Ако искате писменно да Ви уведомя, защото сега не е много удобно, хващате ме в една среща. Но мога допълнително да Ви изтъкна доводите“. След това с едно изречение обобщи, че е редно щом има увеличение в сектора, да има и за кметовете по населените места. В последващ разговор, Карчев обясни, че предложението за увеличение в сряда, е второ искане до ОбС откакто е кмет.

Документите обаче показват друго нещо. Според тях първото искане на кмета е входирано на 10 януари 2020 г и на тогавашната сесия се решава заплатата на кмета да стане 2640 лв. Месец по-късно има втора докладна записка и тогава се решава възнаграждението да стане 2880 лв. И за сряда 2021 г вече предложението е – 3456 лв.

Бюджетът на Свиленград за 2021 г е рекорден. Администрацията ще разполага с 30 226 767 лв.

сн. в. Старият мост