Коментари

Сега е време в Димитровград да сложат правилната азбука

Неизвестен или неизвестни изпочупиха кичозните и латински букви с надписа на Димитровград в центъра. Това стана ясно вчера и хората се разделиха в мненията си. Разбира се, вандалщината няма как да се толерира. Но повечето смятат и с право, че тези букви не са подходящи.

Така е. Големите букви са на латиница, а не на кирилица.

Безобразно. И тук не казвайте, че било направено заради туристите. Те не са Бог знае колко и второ всички щом са стигнали в центъра на града им е пределно ясно, че се намират в Димитровград.

Никъде в чужбина не са сложили букви на кирилица заради нас туристите дето пишем и четем с азбуката на солунските братя.

Да си припомним какво казва Черноризец Храбър в своето съчинение „За буквите“.
„Ако запиташ гръцките книжовници, като речеш: „Кой ви е създал буквите и превел книгите, или в кое време?“, то рядко измежду тях знаят. Обаче ако запиташ славянските азбукарчета, като речеш: „Кой ви е създал азбуката или превел книгите?“, всички знаят и в отговор ще рекат: „Св. Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий.“

Този цитат не е от патриотизъм, а от опит да съхраним българщината. И това да не се случва само на 24 май. И да, защото сега е моментът да се постави правилната азбука.