НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

СЕМ наказа „Пайнер“ заради фашистки символи, съдът в Димитровград отмени глобата

Съветът за електронни медии /СЕМ/ написа акт на „Пайнер“ заради излъчена песен, в която се вижда войник, на чиято униформа има символи на нацистка паравоенна организация. Става дума известната „СС“, а песента е „Да мога да те обичам“, изпълнена от Лидия.

Наказателното постановление на СЕМ е за 3 000 лв., а от „Пайнер“ са обжалвали пред Районен съд Димитровград. Глобата е заради близо секунда от клипа на песента. От СЕМ обясняват, че в клипа има на два пъти показване на войника. Първият път петлиците били замъглени, но в края на песента инициалите на нацистката организация се виждали ясно. Според тях това противоречи на добрите нрави и освен това не е безобиден творчески похват, мотивират се от СЕМ.

Съдът смята, че няма нарушение на закона и че не са допуснати нарушения при съставянето на акта и наказателното постановление. Магистратите обаче смятат, че не песента, а видеоклипът към нея, е обект на наказателното постановление. В решението на съда се посочва, че СЕМ са игнорирали изцяло текста на песента и са се фиксирали само в поредицата от образи, което изначално е неправилно.

В мотивите е записано, че песента е за любов и мъка. В крайна сметка, става въпрос за едно произведение, което показва на зрителя любов, загуба на любим, мъката от нея, самотата, непрежалимост. Сюжетът е как млад мъж отива на война, връща се ранен и умира в ръцете на любимата си.

Има и още един интересен момент в решението на съда, който казва, че анализът на песента, на видеоклипа, съдържа субектвен елемент. Един може да се възмути от танца на двама души, друг може да остане разочараван от тежкия грим на изпълнителката.

Субективното усещане на част от аудиторията не може и не трябва да бъде определящо, когато се говори за твърдяното нарушение, че петлиците внушават език на омразата, което влиза в противоречие с добрите нрави, казва още съдът. СС има участие във факта, че разделя двамата герои, така тя е една от причините за развитието на трагичната развръзка. Липсва каквато и да е препратка към враждебна реч, към нацизъм в изявеното му и известно качество на антихуманна идеология, мотивира се Районен съд Димитровград.

Сред мотивите се набива на око и как съдът е неприятно изненадан и впечатлен от отношението на СЕМ, откъдето казват, че много млади хора не познават историята и че много лесно могат да се повлияет от вредната „СС“.

Решението може да се обжалва пред Административен съд Хасково.

Междувременно вчера стана ясно, че „Пайнер“ ще получи 286 442 лева пмощ от държавата заради кризата.

сн. Стоп кадър от песента