България

Скандал ГЕРБ – БСП в парламента

Със скандал между ГЕРБ и БСП започна парламентарният ден. Повод стана твърдението на депутата от ГЕРБ Маноил Манев, че преди ден в Чехия е бил задържан Илия Стоилов, който е с ефективна присъда за организирана от него престъпна група и е брат на депутата от БСП Георги Стоилов.

Парламентарната група на ГЕРБ посочи в декларация, че от „БСП за България“ нямат право да се държат като „стожери на морала в политиката“.

Декларацията от името на парламентарната група представи Маноил Манев:

„Ще припомним, че след изчезването на брат си депутатът от БСП Георги Стоилов обяви, че той не е беглец от закона, а е отишъл в чужбина да се лекува. Още от 2017 г. от парламентарната трибуна групата на ГЕРБ призовахме БСП да се разграничи от своя депутат и да поиска оставката му. И не е учудващо, че вашият лидер във Варна Борислав Гуцанов, който сам по себе си е достатъчно спорна фигура, е решил да номинира за член на Районната избирателна комисия Николай Николаев Банев – син на небезизвестния и сочен за олигарх, който носи същото име, бизнесмен. Тази кандидатура сякаш идва да покаже, че нищо ново не сте научили и нищо старо не сте забравили“, заяви Манев.

Последва остра реакция от БСП. Депутатите социалисти обвиниха управляващите, че правят внушения и отново подчертаха, че премиерът Бойко Борисов не се явява в Народното събрание въпреки изискванията на Конституцията.

Кристиан Вигенин заяви: „Това, което се демонстрира в момента, е в най-добрите фашистки традиции, в които отговорността не е персонална, а търсим отговорност от роднините на тези, които са извършили престъпления, част от които не са и доказани“. 

Вежди Рашидов от ГЕРБ призова председателя на парламента Цвета Караянчева да не позволява от трибуната на парламента да се правят квалификации и ксенофобски изказвания:

„В този парламент да си позволявате да правите ксенофобски изказвания, вместо да работим. Каква е разликата между Аушвиц и Белене и Скравена?! Ние на вас казваме ли ви комунисти?! Спрете тази зала да я скверните!“./БНР/

снимката е илюстративна