България

Скандал и напрежение в Народното събрание

Скандал на първото заседание на парламента днес. Ябълката на раздора се оказаха промените в Изборния кодекс. „Продължаваме промяната“ излязоха  с декларация на трибуната, която определя случилото се в правната комисия като като фарс. От партията отправиха ултиматум към БСП, че ако се приеме хартиената бюлетина, то те няма да преговарят с тях за правителство.

След това от ПП и Демократична България напуснаха пленарното заседание.

Някои се опитват да ни привързват към хартиената коалиция в НС. Ние победихме за пореден път с техния изборен Кодекс и техните машини за гласуване, и техния вътрешен министър. Пороците на машините, съмненията в тях от страна на всички партии, са ясни. Това каза лидерът на ГЕРББойко Борисов на извънреден брифинг в централата на партията. От ГЕРБ-СДС са готови да оттеглят някои от предложенията си за промени в Изборния кодекс – за обществения съвет към ЦИК, район „Чужбина“ и заявленията за откриване на секция в чужбина.

БСП няма да оттегли предложенията си за промени в ИК дори ГЕРБ да се откаже от подкрупата за тях и въпреки настояванията на ПП и ДБ. „Тяхна воля, ние не насилваме никого и не се предлагаме на никого. Но да се знае отсега от народа кой ще провали възможността за редовен кабинет, спокойна зима, социални плащания и гаранции за икономиката“. Това заяви на брифинг в Народното събрание лидерът на социалистите Корнелия Нинова.