КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Скандал: „Ученически отдих и спорт“ ЕАД завлякло МО с милиони лева

Десетки хиляди фиктивни почивки на ученици, по които са платени 8 милиона лева, са установили от образователното министерство, който е принципал на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД.

Ръководството на търговското дружество не може да докаже почти 293 000 нощувки за период от две години, за които твърди, че е осъществило и за които е получило средства от министерството. Това е установено след поредица от проверки на звеното за вътрешен одит на министерството, проведени през последните четири месеца.

Оказва се още, че 48 000 ученици е трябвало да почиват, но няма списък с базите, където трябва да бъдат почивките. Дружеството е получило над 9 млн. лева за нощувки, но не са представени необходимите документи, нито има регистър за учениците, които са почивали. МОН е трябвало да плати на дружеството малко над 100 хиляди лева, а не 9 млн. лева, посочи на пресконференция министърът на образованието проф. Николай Денков.

Директорът на „Ученчески отдих и спорт“ е получавал месечна заплата от 10 000 лв. Министърът ще подаде сигнал до прокуратурата заради злоупотреби в особено големи размери.