БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Служебното правителство предлага от 1 октомври да няма пенсия под линията на бедност

Служебното правителство предлага пенсиите да се актуализират от първи октомври тази година, като се увеличи тежестта на всяка година стаж от 1,2 процента на 1,35 на сто.

Това гарантира ръст от 15 процента, като минималната пенсия е предложено да бъде 340 лева, а максималната да се увеличи със 60 лева и да бъде 1 500 лева.

Служебният финансов министър Асен Василев представи параметрите на актуализацията на бюджета, които ще бъдат внесени за обсъждане в парламента.

Служебното правителство предлага от 1 октомври да няма пенсия под линията на бедност, която тази година е 369 лв., като пенсионерите, които ще получават 340 лв. ще получават и добавка до 369, обясни финансовият министър:

„Като добавката трябва да бъде ясно казано, е направена по начина, по който са направени енергийните добавки, т.е. пенсионерите трябва да отговарят на редица условия – да нямат големи жилища, да нямат големи влогове, наистина да са бедни, това е добавка за бедност“.

Асен Василев обяви, че добавката от 50 лв. към пенсиите е предвидена да се изплати и през месец септември. Не се предвижда повишаване на максималния осигурителен доход.

Общите допълнителни приходи, с които ще се актуализира бюджета, са малко над 2 милиарда лева, а допълнителните разходи срещу тях – от милиард и 800 милиона лева, от които 575 милиона са за социални разходи, 430 милиона за подкрепа на бизнеса, 335 милиона лева за здравеопазване.

Вчера Асен Василев е запознал 5 от 6-те политически формации в парламента с параметрите на актуализацията: „Оттам нататък те дали биха я припознали е въпрос към тях, а не към нас“, заяви финансовият министър./БНР/