Новини

Социалните мерки в Хасково

Община Хасково продължава да разширява обхвата на социалните мерки

От 8 април по домовете на 1 061 човека от община Хасково се доставят социални пакети с храна. Това е съвместна дейност на община Хасково и БЧК. Ползвателите на тази помощ са хората включени в услугата „Топъл обяд“, хората под карантина, ползвателите на „Патронажна грижа“.

Домашният социален патронаж продължава да обслужва, както и до сега, над 150 възрастни хора. Те получават храна до домовете си при засилени мерки за биосигурност.

В извънредно положение домашното насилие не почива, а се увеличава драстично. В тази връзка доброволци от БЦДИ клон Хасково предоставят безплатна и анонимна консултация и подкрепа на жертви на домашно насилие. Телефонът за връзка с тях е 0878 567 659.

От 24 март работят два телефона за помощ на самотно живеещи, трудноподвижни или болни хора, които имат нужда от помощ! На 0884 619 636 и 0884 156 635 се приемат ежедневно поръчки за доставка на лекарства и хранителни продукти от първа необходимост. Услугата до врата ще се извършва единствено от служители на община Хасково, за да се избегнат всякакви опити за злоупотреби от недобросъвестни граждани.

Община Хасково доставя храна по домовете на членовете на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите- дружество „Военноинвалид“, Съюза на ветераните от войните в България и Съюза на офицерите и сержантите от запаса. Обхванати са 26 човека по споразумение с Министерството на отбраната.

Община Хасково разширява обхвата на „Патронжна грижа“. В момента в нея са включени 177 човека. Допълнително от нея ще бъдат обхванати още 297 потребители, които ще получават услугите-доставка на храна, покупка на лекарства, плащане на битови сметки и придвижване на административни услуги.

Предстои подписване на договор за услугата „Топъл обяд“ за 200 човека. Топлият обяд се осъществява от Община Хасково и Агенцията за социално подпомагане и е за период от 33 работни дни.

Продължава работата на здравните медиатори и социални работници в кв.“Република“ и с. Узунджово. Там се оказва психологическа и здравна помощ на уязвими групи.

Центърът за обществена подкрепа прави он-лайн консултации на ползвателите-деца от центъра и техните семейства.

Медицинските специалисти от община Хасково подпомагат работата на РЗИ Хасково на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Капитан Петко Войвода. До сега 16 медицински сестри са обезпечили 34 смени от 12 часа за извършване на първоначално термометриране на влизащите в България от двата гранични пункта на територията на област Хасково.

38 са доброволците, които до сега са заявили подкрепата си за община Хасково за предотвратяване разпространението на заразата от коронавирус. Телефонът за записване е 088 48 40 222. Всички доброволци се включват и в Националния регистър на доброволците.

Осем психолози от общинските структури са на разположение за всякакви въпроси и съвети, свързани с кризата, социалната изолация и пандемията от коронавирус. Освен тях, трима психолози-доброволци също консултират безплатно гражданите в тежката ситуация по повод COVID-19. Телефоните им са публикувани на сайта на община Хасково.

Приложението „Гражданите“, което можете да свалите и на смартфоните си, от GOOGLE PLAY или APP STORE, дава възможност да подавате сигнали, да информирате за нарушаване на мерките за безопасност, нарушаване на наложена карантина и да предотвратите разпространението на заразата от коронавирус в нашия град.

Удължава се срокът за плащане на местните данъци и такси с отстъпка от 5 % до 30 юни. Плащането на тези налози може да става и по електронен път, през сайта на община Хасково www.haskovo.bg само с дебитна или кредитна карта, без електронен подпис.