Здраве

Спортуването при минусови температури може да е опасно?

Спортуването на открито, при минусови температури, може да бъде опасно за здравето. Медици съветват първо да се оценят възможните рискове, пише Augsburger Allgemeine, цитиран от Medik Forum.

Заниманията със спорт при минусови температури се препоръчват само за хората, които са в добра физическа форма. Натоварванията са индивидуални и зависят от степента на подготовка на човека, както и от адаптацията му към ниски температури, предупреждава Андреас Мацаракис, директор на Центъра по медико-метеорологични изследвания във Фрайбург.

За да носят полза и удоволствие зимните тренировки, организмът трябва да се адаптира постепенно, казва експертът. Физическата форма и здравословното състояние са определящи за възможността за спорт на открито, допълва той.

При всички случаи, колкото по-ниски са температурите, толкова по-голяма е разликата с температурата на дишане, респективно с нивото на топлообмен. Много важно е да се вземе предвид вероятността от преохлаждане, предупреждава ученият.

Тъй като в студените дни димът и газовете се натрупват по повърхността на земята, по време на пробег натоварването на дихателните пътища е особено високо. Когато в населеното място има гъста мъгла и смог е препоръчително да се откажем от тренировки. Най-застрашени са хората предразположени към бронхиална астма и сърдечносъдови заболявания.

Според специалистите дори при температури малко над нулата, по-възрастните и неподготвените за физически натоварвания хора не бива да се занимават със спорт на открито.

Ограничения има и за професионалните спортисти, когато температурата е под -15 градуса, казват експертите.
Учените съветват хората, които не желаят да се лишат тези занимания да ги планират в средата на деня, когато е слънчево. При ниски температури, висока влажност и вятър е най-добре подобно натоварване да се избягва.

Медицинската метеорология е наука, която изучава влиянието на атмосферните условия върху хода на заболяванията, зависимостта на хроничните и епидемичните болести от времето. 

Източник: OFFNews.bg