Спорт

Стотици почетоха паметта на Гунди и Котков

Фенове, ръководство и ветерани на Левски почетоха паметта на Георги Аспарухов – Гунди и Никола Котков. Цветя и венци бяха поднесени на гробовете на двете легенди, предаде БГНЕС. 

Днес се навършват 51 години от трагедията на Витиня, при която загинаха славните футболисти на Левски и националния отбор. Да се преклонят пред Гунди и Котков дойдоха изпълнителният директор Ивайло Ивков и председателят на УС Даниел Боримиров. Сред легендите, положили цветя на Централните софийски гробища, бяха Кирил Ивков и Войн Войнов. Присъстваха и голям брой привърженици.

Аспарухов и Котков загинаха при катастрофа през 1971 г. край прохода Витиня в Стара планина. Автомобилът „алфа ромео“, с двамата легендарни футболисти, се удря в камион, излизащ на платното без предимство от второстепенен пресечен път. На погребението им тогава присъстват към 150 хиляди души.

Ето какво написаха „сините“ на официалния си сайт:

„Днес е един от онези дни в историята на Левски, когато въздухът е по-особен и тежък. Мъката не се отмива с годините, а споменът за Георги Аспарухов и Никола Котков става все по-ярък.

Днес, 51 години след трагедията на Витиня, левскарите и футболна България все още помнят своите големи спортисти и личности. Хора, които бяха явление, надхвърлящо границите на футбола.

Тъгата по Гунди и Котков не е просто тъга по двама велики играчи. Не е тъга само на спортната общественост, защото от загубата на доблестни хора винаги боли.

Имената на Гунди и Котков припомнят, че има легенди, които не умират. Затова и приказката за Георги Аспарухов и Никола Котков се разказва от бащи на синове до ден днешен и не позволява пламъкът на величието им да угасне.

За кариерата им е написано и казано всичко. Победите и попаденията с Левски, и с националния отбор ще се помнят завинаги. Те бяха всенародни любимци и затова до наши дни не секва скръбта по ранната им гибел“./БНР/