България

Съдът прати видеонаблюдението на изборите в трета глуха

Административният съд-София град (АССГ) няма да гледа дело срещу забраната за видеонаблюдение и излъчване от броенето на бюлетините на парламентарните избори на 4 април. Жалбата бе подадена от „Демократична България“. Според указанията задълженията на застъпниците и наблюдателите са изрично ограничени в Изборния кодекс до право на пряка видимост на резултатите от гласуването, получаване на копие от секционния протокол и др. 

Съдът приема, че указанията не създават права и задължения, а само разясняват на участниците в процеса техните права и задължения, създадени с други нормативни текстове, т.е., че само им посочват как се прилагат
съществуващите правила. Магистратите казват и че указанията не са нормативен административен акт, както и че „не представляват и индивидуален административен акт, подлежащ на съдебен контрол“.

В определението си сега АССГ посочва решение на Конституционния съд от 18.07.2019 г. именно за законността на този текст от Изборния кодекс. Тогава обаче Конституционният съд не постигна мнозинство и не успя да вземе решение и така разпоредбата остана такава, каквато е, без да има отговор дали е конституционносъобразна.

Жалбата е оставена без разглеждане, а АССГ посочва, че определението му не подлежи на обжалване. От „демократична България“ обявиха, че ще обжалват.