БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Съдът: Цените на тока и парното са незаконни

Цените на топлинна и електрическа енергия са незаконни, реши Върховният административен съд (ВАС). Така напрактика е уважен протестът на Върховна административна прокуратура (ВАП).

Незаконно е решението на КЕВР, с което се повишиха цените на топлинната енергия с повече от 25 процента.

Според ВАП – КЕВР няма компетентност да издаде протестираното решение, тъй като конкретно при поставяне на началото на административното производство за изменение на пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия, редакцията на тогава действащата Наредба № 1 от 18.03.2013г. за регулиране на цените на електрическата енергия не съдържа норма, даваща възможност на комисията да стартира действия с предмет образуване на такива цени.

Освен това към датата на започване на административното производство по собствена инициатива на КЕВР все още не са били утвърдени нови цени на природния газ, а именно това е посочено като довод от Комисията за повишение на въпросните цени, съобщава Дарик нюз.

Въпреки това е проведено административно производство и са определени нови по-високи цени, като стореното е без основание.