България

Съюзът на съдиите в България призова за оставка членовете на Съдийската колегия на ВСС

Съюзът на съдиите в България, който се оглавява от Калин Калпакчиев, председател на съдебния състав, постановил предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман, призова членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да подадат оставка.

Според съсловната организация с позицията си по казуса с предсрочното пускането от затвора на австралиеца кадровиците са нарушили  независимостта на съдебната власт.

Позицията на членовете на Съдийската колегия, че „споделят усещането за нарушен баланс между правото и справедливостта на близките на убития от Полфрийман студент Андрей Монов“ според най-голямата магистратска организация, „руши основни устои на правовата държава, каквито са върховенството на закона и независимостта на съдебната власт“.

„Съдийската колегия не само не изпълнява законовото си задължение да осигурява и отстоява съдийската независимост, но и се е присъединила към безпрецедентния политически и обществен натиск върху съдебния състав, произнесъл се за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман“, пишат от Съюза на съдиите. Според магистратите липсата на реакция на личните нападки и заплахи към съдебния състав е знак, че съдия, който не се съобразява с общественото мнение и политическите лидери, ще бъде обругаван.

В ефира на „Хоризонт“, бившият съдия в Европейския съд по правата на човека Здравка Калайджиева, нарече „безобразно“ насъскването на хората срещу съдии заради съдебния им акт.

Източник: БНР