Новини

Театърът в Хасково получи дарение

Портрет на актрисата Вера Делчева, дело на художника Никола Бенковски, получи хасковският театър по случай юбилея. Голямата актриса е увековечена на платното в ролята на Кралица Мария в „Мария Тюдор” от Виктор Юго. Премиерата е през сезон 1957/1958 г., а режисьор е Благой Стратев.

Дарението е в памет на Никола и Диана Бенковски от дъщерите им Мирослава и Бианка.  Родителите ни пазеха скъпи спомени от годините в хасковския театър. Татко винаги казваше, че иска портретът да „се върне у дома”. Радваме се, че това се случи именно сега, когато театър  „Иван Димов” чества 100-годишнина, сподели дъщеря му Бианка.

Никола Христов Бенковски е роден на 19 декември 1930 г. в Плевен. Завършва специалност „Сценография” при проф. Г. Каракашев във ВИИИ „Н. Павлович” през 1960 г. От 1960 до 1964 г. работи в Драматичен театър – Хасково.

Дебютът му е  със сценографското оформление на „Вратите се затварят” от Г.еорги Джагаров (1960). Негови са сценографските решения на  „Когато розите танцуват” – В. Петров,(първо поставяне на пиесата в България) „Комедия от грешки”, „Ромео и Жулиета”, „Както ви се харесва” – У. Шекспир

Професионалният път на Бенковски продължава след това в ДТ – Плевен.  Гостувал е със сценографското решение на „Старчето и стрелата” в Драматичен театър в .Шчечин, Полша. Носител на национални награди и държавни отличия.