НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Терор! Стрелба, убити, ранени във Виена

Четирима души са убити, а десетки са ранени при няколко атаки в центъра на австрийската столица късно снощи. Полицията е ликвидирала един от терористите, които са били въоръжени и добре обучени, съобщи канцлерът на Австрия себастиян Курц. Властите в Австрия заявиха, че са изненадани от нападението, което е станало недалеч от синагога.

Очакванията от преди дни бяха, че обект на атака ще бъде Франция.

Няма данни за пострадали българи. Сред ранените е полицай. Ранените са 15 души, от тях 7 са в тежко състояние. По данни на българи, живеещи в Австрия терористите са викали, че „Аллах е велик“. Полицията издирва най-малко двама души, за които се твърди, че са нападатели. Вратите на Синагогата са били затворени и така терористите не са могли да влязат вътре. Не е имало предупреждения.

Според различин анализатори моментът е добре подбран, защото снощи бе последната свободна вечер и много хора са били излезли. вътрешният министър на Австрия помоли гражданите да си останат вкъщи и всяко дете, което може да не ходи на детска градина или училище да не го прави.

Българският посланик в Австрия Иван Сираков съобщи за БНТ, че един от атентаторите се е взривил с колан с експлозиви в района на синагогата във Виена, съучастниците му са открили огън и са се разбягали в околните улици.

Виена най-вероятно ще остане затворена за часове днес.

снимка: фрогнюз