КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

ТЕЦ-ът в Димитровград заработи, излиза на протест

ТЕЦ-ът в Димитровград заработи след ремонт, в който са вложени няколко милиона лева. Това съобщи Юлиян Семерджиев, председател на Съвета на директорите. По думите му в момента всички замервания на въздуха са добри.

Още в началото на декември стана ясно, че след Нова година топлоцентралата ще заработи. От ТЕЦ-а са планирали да наемат още хора на работа. Предприятието бе определено преди пандемията като най-добър работодател в Хасковска област.

Вчера от ТЕЦ Марица 3 разпространиха декларация, с която се включват в протеста на централите. Недоволството е днес пред Народното събрание. Близо 150 души от димитровградската топлоцентрала ще вземат участие. Повод за недоволството на енергитиците е решението за намаляване на въглеродните емисии с 40%, което застрашава съдбата на десетки хиляди българи.

Ето и пълният текст на разпространената декларация:

Всеки в енергийния бранш може да Ви каже, че на огромни количества батерии не може да се разчита за надеждно задоволяване на потребностите от електрическа енергия. Същото може да се каже и за възобновяемите енергийни източници, в т.ч. фотоволтаични, вятърни и др. Последните безспорно са добро решение, но определено не са достатъчни за пълното задоволяване на потребностите на бизнеса и на бита от електроенергия. Основен принцип в енергетиката е, че всяко едно производство на електроенергия може да бъде описано с три основни характеристики: да е надеждно, да е икономически изгодно и да е екологично. Към момента обаче технологиите са на такова ниво, че нито едно от производствата не отговаря едновременно и на трите характеристики. ВЕИтата безспорно са екологични и икономически изгодни, но в никакъв случай не са надеждни. Въглищните и атомните централи са надеждни и икономически изгодни, но не винаги е възможно да са максимално екологични. Ето защо е необходимо т.нар. енергиен микс да бъде съставен от енергия, произведена както от ВЕИ, така и от конвенционални производители.

Основен източник на електроенергия към момента в българската електроенергийна система са въглищните централи. Към момента те осигуряват около 55 % от всичката произведена и потребявана енергия. Те съставляват и съществен процент от енергията, която България изнася за съседни държави и към момента страната ни е в топ 3 на държавите най-големи нетни износители на електроенергия. По този начин въглищните централи от една страна осигуряват енергийното потребление на България и региона, а от друга формират една значителна част от приходите, които държавата ни получава от продажба на електроенергия. Само за миналата година общите постъпления от продажба да електроенергия са за около 3 милиарда лева.

С оглед на всичко казано по горе е безспорно, че за да съществува енергийната ни система трябва да разчитаме на достатъчно сигурни източници на енергия, като атомните централи, лошите „въглищни“ централи и централите на природен газ. Всички в бранша разбираме, че трябва да бъдат предприети стъпки за постепенна замяна на въглищата с по-екологични горива, но този процес изисква значителни инвестиции, както и време. Поради тази причина категорично изразяваме несъгласието си с плана за ликвидиране на голяма част от въглищната енергетика до 2026 година, който представлява поетият ангажимент за 40% намаляване на въглеродните емисии.

Да, въпрос на време е въглищата да станат  част от миналото за българската енергетика. Да, готови сме да извършим енергийния преход по най-добрия начин. Но е непосилно и безотговорно да вярваме, че това ще се случи само за 3 години. Процесът ще отнеме много по-дълго, но в бранша сме решени да извършим качествено енергийната трансформация на българската въглищна енергетика!

Към момента обаче решението за намаляване на въглеродните емисии с 40% застрашава съдбата на десетки хиляди българи и едновременно с това нарушава енергийната и националната сигурност на Република България! Няма друга държава в Европа, която да е декларирала ангажимент за намаление на емисиите почти наполовина спрямо 2019 година. За всички останали държави за база е взета 1990 година.“

Категорични сме, че политиците трябва да обърнат повече внимание на социалните последствия от решенията си, защото не бива да се допуска толкова много хора и то в толкова кратък срок да останат без възможност за препитание. Убедени сме, че със съвместната работа на повече експерти енергийният преход ще бъде извършен по най-добрия за страната и за населението начин.