Коментари

Трагедията с 3-годишния Александър – пример за дълбоките проблеми в здравеопазването

Трагичната смърт на 3-годишния Александър показва дълбоките проблеми в здравеопазването и колко нереформирана е системата. Това мнение изрази председателят на Асоциацията на българските медицински сестри Мая Илиева, която е и лице на протестите на медицинските специалисти.

В интервю за Dariknews.bg тя настоя, че системата трябва да се промени радикално и да се засили контролът, за да не се случват повече такива трагедии като тази с 3-годишното дете, което бе пренасочвано от болница на болница и накрая се стигна до смъртта му.

Мая Илиева смята, че за случилото са отговорни и институциите и защити колегите си, че не вярва те да са си позволили безхаберно отношение към дете. 

Медицинската сестра посочи и че родителите трябва да бъдат по-добре информирани къде да отидат в такива спешни случаи, а процесът трябва да започне от извънболничната помощ.

„Самите родители трябва да знаят при липсата на личен лекар къде да отидат и от кого могат да получат такава помощ, а не да се лутат между толкова много болници и да се чудят какво да правят. На кабинетите на личните лекари, на вратата отвън, трябва да бъде записано кой ще ги замества в тяхно отсъствие, къде се намира този лекар, в кой кабинет или лечебно заведение. Ако няма спешност, той ще си отиде при личния лекар. Ако има спешност, пак трябва да звъннат на личния лекар и той да ги насочи къде може да бъде прегледано детето. Трябва да се започне от извънболничната помощ и натам по веригата да има едни ясни правила и разбира се, контрол дали се спазват тези правила“, настоя Мая Илиева.

Според нея подобни случаи ще зачестяват, ако системата не се промени, защото има липса на кадри, а и преумора в работещите в здравната система. В подкрепа на думите си тя припомни случая отпреди години с акушерката, малтретирала дете.

„Случаите ще зачестяват, мога да се върна и на случая с акушерката. Това е поради липсата на кадри, поради това, че работят часове без почивка. Но в крайна сметка цялото това безхаберие и нереформиране на системата още повече задълбочават кризата. Затова казвам, че тук са отговорни и институциите – ако щете Инспекцията по труда, министерството, синдикатите и съсловните организации. Това са институциите, които би следвало да контролират всичко това, което се случва, и не би трябвало въобще да се допуска да се работи при такива условия“, отсече Илиева.

По думите й в случая с 3-годишния Александър обаче не е имало безхаберие.

„Би трябвало да се изчакат експертизите, абсолютно съм убедена, че нашите колеги са си свършили работата, те са му оказали първа помощ. Това е болницата, която работи с минимум заплащане, само и само да бъдат обгрижени тези деца. Родителите разчитат само и единствено на тях. Не мисля, че някой от тях би си помислил да прояви безхаберие и да има такова отношение към дете. Родителите са разчитали, че там ще намерят най-добрите специалисти, но чухте и диагнозата каква е. Те не са факири.“, коментира медицинската сестра.

Мая Илиева добави, че отстраняването на тримата директори на болниците не е решението, а по-скоро емоционален отговор.

„Надявам се, малко като отлежат нещата и се погледнат фактите, а не емоцията, всичко да си дойде на мястото. И тези директори, в голямата си част големи професионалисти и лекари, да бъдат възстановени и да си поемат задълженията отново“, заключи тя.

Източник: Дарик нюз