България

Трима души отиват на съд за побоя над Слави Ангелов

Трима души отиват на съд за побоя над журналиста Слави Ангелов, съобщиха от прокуратурата.  Главният редактор на „168 часа“ беше нападнат в близост до дома си в края на март, а месец по-късно като извършители бяха задържани Бисер Митрев и братята Георги и Никола Асенови. 

Обвинителният акт срещу тях е внесен в Специализирания наказателен съд и предстои насрочване на делото в открито съдебно заседание.

Освен че са нанесли тежки телесни повреди на Ангелов, тримата са обвинени, че от януари 2019 г до задържането им са извършвали силови действия, за да се облагодетелстват и са държали на наркотици.

Тримата бяха задържани на 23 април. Двама от тях са в ареста от тогава и днес изтича максималният осеммесечен срок за задържането им за тези обвинения, т.е., ако прокуратурата не беше внесла обвинителния акт, утре те щяха да са на свобода. Третият обвиняем от октомври е с парична гаранция, заради влошено здравословно състояние.

С  оглед високата степен на обществена опасност на извършените престъпления Специализираната прокуратура положи максимални усилия за разкриването и предаването на извършителите на съд в най-кратки срокове, отбелязват в информацията си до медиите от Специализираната прокуратура.

А в Туитър главният прокурор Иван Гешев написа:

„Казах, че посегателството срещу журналист е атака срещу държавата и че прокуратурата ще направи всичко възможно това брутално престъпление да не остане безнаказано. Поздравления за Специализираната прокуратура и колегите от МВР“.

Веднага след жестокия побой над Слави Ангелов обвинител номер едно нарече случилото се атентат срещу държавата, а след задържането на Бисер Митрев и братята Георги и Никола Асенови обяви, че журналистът е бил поръчан „отвън“ заради работата си и с цел  дестабилизация на държавата./БНР/

сн. БГНЕС /архив/