България

Тристранният съвет обсъжда увеличение на заплати и приема план за действие

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе онлайн заседание. Социалните партньори ще приемат План за действие за изпълнение на Националното споразумение, което беше подписано преди няколко месеца от синдикатите, работодателите и правителството.

В дневния ред на заседанието е включено и обсъждане на промени в заплащането на заетите в сферата на предоставяне на социални услуги, които се финансират от държавния бюджет.

Националното тристранно споразумение включва множество мерки, свързани с бизнес средата, икономиката, енергетиката, демографията, образованието, пазарът на труда, трудовата миграция и социалната защита.

Редица от тях са със срок на изпълнение до декември тази година – например внасянето на проект на кодекс за социална подкрепа за приемане от правителството и представянето му в Народното събрание.

На заседанието на Тристранния съвет ще се дискутира и предложението на Министерството на труда и социалната политика формирането на заплатите на социалните работници от услугите да се обвърже с минималната работна заплата за страната, като за някои от тях се предвижда да получават над два пъти минималното възнаграждение.

Промяната трябва да влезе в сила от началото на 2022 година.

Ще бъде обсъдена и промяна в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, с която се предлага увеличение с до 30 на сто на възнагражденията на служители в задграничните ни представителства, както и в Националния институт за недвижимо културно наследство./БНР/