България

Три парламентарни комисии разглеждат финансовата рамка за следващата година

Финансовата рамка за догодина ще бъде разгледана на първо четене в трите водещи комисии в парламента. По традиция на първо четене комисиите по бюджет и финанси, социални въпроси и здравеопазване заседават заедно по бюджета за следващата година. В този за 2021 година е заложен дефицит от 3,9 на сто.

4 милиарда и 500 милиона лева е възможният нов дълг 2021 година, като в края й общата задлъжнялост на страната ни не трябва да надхвърля 31 милиарда и 900 милиона лева, пише в проектобюджета за догодина. В средносрочната финансова рамка, чийто хоризонт е 2023 година, обаче е записано, че в края на периода държавният дълг може да надхвърля 38 милиарда и 800 милиона.

С Бюджет 2021 се актуализира за трети път и тазгодишният бюджет, като дефицитът се увеличава до повече от пет милиарда лева. Основната критика към разчетите в държавната хазна, че и тази, и следващата година със заложени прекомерни харчове, повечето от които на калпак.

От своя страна финансовият министър Кирил Ананиев определи проектозакона като „антипандемичен” и обясни, че в рамката за догодина има заложен буфер от 640 милиона лева, който се крие в трансферите към институциите.

И все пак – повече пари за образование и здравеопазване са заложени в проекта на бюджета за догодина, а още преди депутатите да са казали думата си на първо четене, премиерът Бойко Борисов обяви промени между двете четения в парламента.

Те са свързани с увеличаване на субсидиите за отглеждане на дете и включване на нов ред – субсидии за четири деца.

Още преди обявяването на проекторамката Борисов обяви временното отпадане на подоходния критерий, което означава, че всички семейства с деца без оглед на финансовото им състояние ще получат детски надбавки. Освен към държавния бюджет, сериозни критики има и към проекторамките за Здравната каса и за държавното обществено осигуряване./БНР/