България

Убиец е тартор на банда, изнудвала крупни бизнесмени в Бургас

Разследването срещу групата, която бе разбита вчера от ГДБОП в Бургас, е започнало през август. Бандата е създадена с цел изнудване на крупни бизнесмени от Бургаска област, които били принуждавани със сила и заплаха да прехвърлят своя бизнес, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

В хода на извършените вчера процесуално-следствени действия на 40 адреса, на автомобили и обиски на хора са иззети мобилни телефони, парични суми, документи, както и маска с прорези. Седем са членовете на престъпната група, криминално проявени и осъждани, които демонстрират висок стандарт на живот, допълни Милева, като уточни, че един от тях е осъден на доживотен затвор без право на замяна за убийство на двама души чрез взрив на автомобил. Към момента той изтърпява присъдата си в Старозагорския затвор и оттам е осъществявал контакт с останалите членове на бандата с мобилен телефон.

Според събраните до момента данни, групата е работила в две направления – охранителна дейност и предоставяне на заеми срещу висока лихва. Членовете заплашвали собственици на търговски обекти, хотели, комплекси да сключват договори за охрана с фирми, управлявани от тях. Дружествата били регистрирани на подставени лица.

В хода на досъдебното производство са събрани доказателства за осъществяван побой над охранители и собственици на конкурентни фирми с цел принуждаване да се откажат от бизнеса си. Заплахи и побой използвали и спрямо хора, на които предоставяли пари срещу висока лихва, когато длъжниците не успявали да плащат задълженията си, информират от МВР.

Директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов уточни, че групата е била в полезрението на органите на реда от няколко години, но доказателствата, събрани по образуваното досъдебно производство, са от началото на тази година.

Снимка: МВР