БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Фалшификатори направили менте паспорт на Силвестър Сталоун

Фалшификатори на лични документи и пари направили български паспорт менте и на Силевстър Сталоун. Документът със снимката и имената на актьора бил представян на клиенти като мостра за високо качество на изработката. Според паспорта Сталоун е роден в София, а документът е издаден от МВР.

Разбиването на бандата е осъществено от ГДБОП. Операцията е проведена вчера на територията на Бургаска, Пловдивска, Пазарджишка и Шуменска област. Претърсени са 30 адреса. В подземен гараж на сграда в курортния комплекс „Слънчев бряг“, в работен режим,  е открита нелегална печатница в момент на производство на неистински банкноти. В помещението са намерени голямо количество готови фалшиви купюри долари и евро, заготовки, холограмни стикери, принтери и др.

В жилището на един от задържаните в Пловдив, са намерени и иззети 2 958 неистински банкноти с номиинал 100 евро и 6815 банкноти от по 50 долара с високо качество, фалшиви български лични карти и празни талони за правоуправление. Иззет е български задграничен паспорт със снимка и имена на известен американски актьор, който е бил представян на клиенти като мостра за високо качество на изработката. Неистинските лични документи са били подготвяни в две работилници в селища в Шуменско и Пловдивско.

Иззетото количество възлиза на около 360 хил. долара и над 400 хил. евро, По първоначални данни, банкнотите са били пласирани на територията на страната ни, те са с много добро качество и с по-голяма защита. Разследването е започнало в началото на миналата година, след придобита информация за престъпната дейност. В рамките на действията е установено, че участниците в престъпната схема са ползвали същото помещение, в което през 2018 г. бе разбита печатница за неистински банкноти и иззети всички машини и пособия за изработването им. Тогава бяха задържани и предадени на съд четирима души, част от които са сред задържаните вчера за същата престъпна дейност. Установено е, че групата е действала изключително предпазливо и при изградена строга йерархия.

В хода на операцията са разкрити и още две работилници за изработване на неистински документи за самоличност – едната в  Пловдивско, другата – в Шумен, съобщават от МВР.

снимки: МВР