Спорт

Федерацията по тенис на маса отчито успешна година

Българската федерация по тенис на маса обяви успешна 2022 година и начало на честванията по повод 90 години от основаването на този спорт у нас. На 28 декември 1932 година е учреден Българският пинг-понг клуб, който дава началото.

Президентът на федерацията Стефан Китов благодари на състезателите за постигнатите резултати и отличи Йоан Величков, който спечели бронзови медали на смесени двойки заедно със Сиделя Мутлу и на двойки кадети с Юлиян Ризачек (Австрия) на европейското първенство за кадети, кадетки, юноши и девойки в Белград.

Величков завърши на пето място индивидуално, а на същата позиция са Цветелина Георгиева (до 19 години) и Сиделя Мутлу (до 15 години).

Йоан Величков и Стефан Димитров (с треньор Деян Георгиев) и Сиделя Мутлу и Цветелина Георгиева (с треньор Бейхан Емин) бяха наградени с парични премии от федерацията.

„Тази година бяха постигнати много големи успехи за българския тенис на маса. Йоан Величков е трети в Европа и шести в света до 15 години, което е забележително на фона на доминацията на Азия в този спорт. Той вече е включен в националния отбор за мъже“, каза Китов.

„Аз съм оптимист, че ще класираме състезател на олимпиадата в Париж при жените, но при мъжете нямаме шансове“, допълни той, като добави, че известна компания за залози ще помага на БФТМ в следващите три години..

В Токио 2020 България беше представяне от Полина Трифонова-Добрева, която стигна до третия кръг.

Йоан Величков пък ще бъде лице на кампанията „София – европейска столица на спорта“ през 2023 година. Той получи специален подарък от Дамян Диков, изпълнителен директор на Фондацията./БНР/