Новини

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ гостува в Хасково със спектакъла „Невястата“

Днес от 19,00 часа на сцената на читалище „Заря – 1858“ ще видите легендата за силата на вярата и любовта, разказана от музикантите, танцьорите и певците от ансамбъл „Родопа“.

Спектакълът гостува по покана на община Хасково и по повод 2 юни- Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.
„Невястата“ надхвърля рамката на танцов спектакъл и вплита изразността на родопския фолклор, езика на танца и песента. „Невястата“ е нещо напълно ново за репертоара на фолклорните ансамбли у нас. Танцовата интерпретация на мита за Невястата е музицирана на живо от изпълненията на оркестъра и хора на ансамбъл „Родопа“.

Танцовият разказ за драматичната любовна история разгръща сцени с народни обичаи, етнография и автентичен фолклор. Любовта и годежът на Елица и Горан са илюстрирани с едни от най-красивите родопски песни в изпълнение на живо на хора и певците на ансамбъла. Част от музиката на спектакъла е авторска, написана за „Невястата“ от младия композитор Николай Балабанов.

Режисьор на спектакъла е Адриан Петров – главен художествен ръководител на ФА „Родопа“. Хореографи са Сийка Василева – главен хореограф, Спас Стойнев и Стефка Барбудова, а композитор е Николай Балабанов.