Новини

Хасковлийка подаде първата декларация за доход от наем

Доходи, придобити от отдаване на имущество под наем, декларира дама от Хасково с първата, приета в офиса на НАП, годишна данъчна декларация в рамките на „Данъчна кампания 2022“. В първите часове на деня са приети и две декларации от лица, подаващи документи за данъчно облекчение за деца.

В началото на март, след подаването на данните от работодатели и платци на хонорари, ще бъде достъпна и предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея ще бъдат автоматично нанесени данни за получени през 2021 г. доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други.

До 31 март е срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане, като отстъпката се начислява върху размера на данъка за довнасяне. Крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък тази година е 3 май, първият работен ден след 30 април, напомнят от приходната агенция.