НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Хасковлия осъди общината заради катастрофа на лош път

Хасковлия осъди община Хасково заради лош път, на който колата му е пропаднала. Решението на Районен съд Хасково от кметството да му се изплатят 12 000 лв., – 8 000 лв са за имуществени вреди, а останалите 4 000 са за неимуществени.

Инцидентът е станал на 4 сепетмври миналата година около 5.30 ч. Мъжът шофирал колата на майка си с 10 км в час. Тази скорост била заради изключително лошото състояние на улицата, която била с асфалтово покритие, но изкъртена и с дупки по цялото платно. В исковата молба е записано, че по улицата нямало и осветление. Автомобилът внезапно пропаднал в пропаст, намираща се на самото платно за движение. Пропастта била с дълбочина около 4м., а на дъното й тече вода. При падането лекия автомобил се обърнал по таван, а водачът излязъл през предното ляво стъкло, тъй като вратата му не се отваряла и се оказал в пропастта, от която трудно можело да се излезе. Няколко дни след инцидента ищецът изпитвал физически болки в гръдния кош.

От общината след инцидента поставили бетонови конуси за няколко дни, за да ограничат ямата.

По време на делото в Районен съд Хасково от общината са заявили, че предявените искове са неоснователни. Освен това са се усъмнили, че водачът се е движел със съобразена скорост и не е предприел мерки да спре при възникване на опасност в осветеното от светлините на МПС улично платно. От общината смятат още, че шофьорът не е уведомил МВР за инцидента веднага, за да се установят действителните причини.

Районен съд Хасково е приел, че е задължение на община Хасково да поддържа пътното платно на територия на града, а в случая не е изпълнено това задължение, т.е не е била обезопасена пътната настилка, което е довело и до възникване на катастрофата.

Решението от вчера може да бъде обжалвано пред Окръжен съд Хасково.