Коментари

Хисаря почти фалира

Следващият месец няма да има пари за заплати, разтревожена е кметицата на Хисаря Пенка Ганева. Тя е принудена да пристъпи към съкращения и да пуска служителите в неплатен отпуск.

Курортното градче е почти фалирало. В почивните бази, които са затворени, се извършват масови съкращения. 10 големи хотела, над 100 къщи за гости, 4 балнеоложки центъра и десетки ресторанти не работят.„Даваме само дежурства. Със страх чакаме кога ще ни съобщят, че вече не сме на работа“, казаха от персонала на военния санаториум. В момента в него няма жива душа, единствено служители дават дежурства, за да поддържат балнеосъоръженията. Уволнени камериерки от един от известните хотели в курорта твърдят, че местното бюро труда въвело график кой кога да се регистрира, защото станало стълпотворение.

Пенка Ганева е силно разтревожена. Рязане на щата предстои и в самата общинската администрация. „На първо време ще се наложи да освободим 20 души. Приходите в хазната са на санитарния минимум. Хората се изплашиха и спряха да плащат данъците си. А ние трябва да събираме и извозваме боклука, да дезинфекцираме контейнерите, да чистим улиците. Това са все огромни разходи“, разтревожена е кметицата Пенка Ганева. Тя се чуди как ще плаща на подчинените си. По думите й следващия месец ще има проблем с възнагражденията на чиновниците и ще трябва да ги пуска в неплатени отпуски, за да пести от фонд „работна заплата“. Който откаже – отива на борсата.„Пандемията буквално удуши Хисаря. Туристическият бизнес, който хранеше града, е на нула. Много жители ми се обаждат, че са останали без работа и средства“, отчаяна е Ганева. Заради ограничителните мерки кметицата врътна кранчето на минералната вода в чешмите, откъдето всеки можеше да си налива без пари. През уикендите стотици хора отблизо и далеч чакаха с часове на опашка пред питейните павилиони, понесли по няколко туби. Пресъхнал е чучурът „Момина баня“, за който се смята, че е най-лековит. Помага за бъбречни, стомашни и чернодробни заболявания, както и за разграждане на мастните депа в тялото. Обществената баня в съседство е затворена от 14 март. Прекрасния парк, където се намира, е празен и тих. Чуват се само кълвачите по дърветата. Единствените хора са две жени. По-младата е с проходилка. Майка й обяснява, че са от Карлово. Отседнали при роднина в Хисаря, за да може дъщеря й да се раздвижва на въздух и природа. Местните обаче не могат да допрат до парковете и градинките, тъй като са забранени за посещения. Полицаи по цял ден обикалят и следат за нарушители.

„Стана страшно. Хисарчани са в паника как ще преживяват. Един-два месеца без работа са фатални. И аз съм се видял в чудо. По цели дни нямам нито един клиент“, казва таксиметров шофьор, паркирал до оградената с ленти чешма „Момина сълза“.71-годишният му съгражданин Иван Ладжев пък е оптимистично настроен. Самият той не се плаши от коронавируса.„Закален съм, тъй като 20 г. изкарах в балкана като дървосекач. Имам си и изпитан лек, който трепе заразите– по 100-200 грама домашна ракия. Понякога стигам и до половинка“, охотно обяснява пенсионерът.

Минералните чешми в курорта са спрени. Чешмите са оградени с ленти.

Източник и снимка: „24 часа“