БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Хора с увреждания протестираха пред Министерския съвет

Хора с увреждания се събраха на протест пред Министерския съвет с настояване в дневния ред на правителственото заседание тази седмица да влезе Наредбата за медицинската експертиза. Целта е да се гарантират по-кратки срокове за издаване на решения на комисиите ТЕЛК.

Представители на протестиращите бяха допуснати до деловодството на Министерския съвет, за да внесат протестната нота. В нея те настояват незабавно да бъдат приети промените в Наредбата за медицинската експертиза, с които се въвежда нова формула за определяне на проценти ТЕЛК.

Другото, за което настояват, са законодателни промени, с които когато изчете срокът на едно ТЕЛК решение, но човек не е минал на преосвидетелстване, той да не губи социалните си права. Такъм законопроект има внесен в парламента, но той предвижда човек да не губи само социалната помощ, която в момента получава, като това не се отнася за инвалидните пенсии.

Протестиращите планират шествие до Народното събрание.

От Министерството на здравеопазването информираха с писмо до медиите, че е необходимо време, за да се променят и да бъдат одобрени новите текстове в наредбата. Подчертава се, че са необходими становищата на специализираните експертни състави към НЕЛК, на експертните съвети по съответните медицински специалности, които се очакват в рамките на този месец./БНР/

сн. БНР