БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Хотели от България приютяват мигранти от Украйна

„Събираме оферти от собственици на хотели, които имат желание да предоставят своите бази за настаняване на евакуираните от Украйна българи“. Това съобщават от Министерството на туризма като се базират на изказване на министъра на ведомството Христо Проданов. Няма никакви ограничения и предложения могат да предоставят хотелиери от цялата страна, които искат да осигурят подслон и подкрепа.

От министерството вече са се обърнали към браншовите организации и Националното сдружение на общините в България, които също имат места за настаняване. В Министерски съвет ще бъде разположен координационен център, който ще разпределя пристигащите от Украйна.

Към момента държавата поема разходите за настаняването на бежанците. „Искаме да предложим нощувка и пълен пансион с изхранване. Ще разчитаме и на европейска солидарност, защото като най-близка държава до Украйна е нормално бягащите от военните действия да се обърнат към нас. Водещото не би трябвало да са парите, когато се оказва помощ на хора, бягащи от война“, е заявил още Проданов.

Според министъра на туризма от наложените санкции ще пострадат малките страни, каквато е България. Особено много ще пострада българският туризъм. Той е добавил, че санкциите не работят и не оказват това влияние, което се очаква. И че военните действия категорично трябва да спрат. „Ние имахме потенциал да посрещнем около 500 хил. руски туристи и над 200 хил. украински, без да включваме имащите собственост в България – над 1 милион граждани, които да дойдат през лятото и да изхарчат парите си в страната“, е заявил още Христо Проданов.

По думите му зимният сезон е бил два пъти по-успешен в сравнение с миналогодишния. Само високата цена на тока помрачава добрия резултат, защото реализираните печалби от повечето туристи отиват за плащане на електроенергия.

По отношение на летните записвания той заяви, че до миналата седмица записванията са вървели сравнително добре. Но не можем да очакваме процъфтяващ туризъм в зона, в която се води военен конфликт, смята Христо Проданов.