Здраве

Храните, които не са безобидни за мъжкия тестостерон и либидото

Нивото на тестостерон при мъжете намалява от ядки, елда и боб, каза диетоложката и кандидатка на медицинските науки Инна Кононенко. Тя предупреди за тези и други продукти, понижаващи тестостерона, в интервю за радио „Москва 24”.

Според Кононенко мъжете с ниски нива на тестостерон трябва да избягват да ядат храни, богати на бета-ситостерол. Това е вещество, което намалява активността на ензима 5-алфа редуктаза, който ускорява превръщането на тестостерона в неговата биологично активна форма.

„Има много бета-ситостерол в елдата, белия дългозърнест ориз, овесените ядки, перления ечемик и ръжената каша. Има го в големи количества и в боба, фъстъците, граха и лещата”, уточни тя.

Също така, продължи диетоложката, има много бета-ситостерол в ядките: орехи, кедрови ядки, бразилски орехи, кашу, шам фъстък, лешници, бадеми и сусам. Високо е съдържанието на това вещество и в растителните масла – слънчогледово, маслиново, царевично, ленено, сусамово и тиквено. Освен това го има в копъра, слънчогледовите семки, царевицата и авокадото, изброи диетологът.

В същото време, подчерта тя, струва си да се ограничи употребата на тези продукти само в случаите, когато кръвният тест показа наистина ниско ниво на тестостерон. „Нормалните нива на тестостерон трябва да са над 12 nmol/L. Индикатори от осем до 12 nmol/l изискват допълнителна медицинска диагноза. Ако цифрите са под 8 nmol/l, това е безспорен дефицит, който изисква терапия “, препоръча тя.

БГНЕС припомня, че тестостеронът е главния мъжки полов хормон и анаболитен стероид. И при жените, и при мъжете той играе ключова роля в здравето и доброто физическо състояние. Наред със сексуалната активност, включваща регулиране на плодовитостта, либидото и мускулната маса, тестостеронът спомага и за увеличаване на енергията, увеличеното производство на еритроцити и защита против остеопороза. Средно мъжете произвеждат от 40 до 60 пъти повече тестостерон от жените, но жените са по-чувствителни към хормона. /БГНЕС/