Спорт

Християна Тодорова: Предложенията на България са смели и засягат оценката за артистичност

„Предложенията на БФХГ бяха много добре приети от цял свят. Предложенията са различни и мога да кажа, че са много, много смели. Акцент в тях е оценката за артистичност. Художествената гимнастика е един от най-красивите спортове и ако я няма артистичността, просто ще загубим тази красота. Това е причината да поискаме промени в този компонент. В последните години станахме свидетели на все по-голямо натрупване на елементи в съчетанията, но те са предимно с тяло и с уред, а на артистичността се обръща все по-малко внимание. Ние предлагаме компонента артистичност да бъде равен на този за трудност. Нашата цел е вместо да се отнемат точки за артистичност, да се дават точки, като бонуси“, това сподели специално за БНР Християна Тодорова след като се завърна от руската столица.

„С Италия имахме сходни предложения, но те не бяха свързани с артистичността. Бяха сходни по отношение съдийството и начина на оценяване. С Руся предложенията ни бяха коренно различни. Те искат да отворят оценката за трудност с тяло. Сега общата оценка за трудност (която включва оценки за трудност с тяло и с уред) е отворена, но тази с тяло е ограничена. Те искат точно тази лимитирана оценка да се отвори. Също така искат да върнат някои от трудностите по времето на Алина Кабаева. Ние не сме съгласни, защото тези трудности водят до травми, а ние не искаме да осакатяваме гимнастичките си“, сподели още международният ни съдия.

„Имаше гласуване за ограничение на бройката на колаборациите при ансамблите, като това предложение също беше прието.  Ограничението ще улесни и съдиите, защото фишовете при тях няма да се върнат, а това ще им даде възможност те спокойно и обективно да проследят и оценят съчетанието“, поясни бившата националка.

„Обсъдихме и бъдещото на съчетанията с въже. Искането е то да отпадне, защото не може да се проследи, чисто телевизионно и се губи интерес, защото не се вижда. Най-вероятно то ще остане като уред при ансамблите, но със сигурност няма да се ползва в индивидуалното“

Християна Тодорова уточни, че приетите предложения не са окончателни. Очаква се те да бъдат разгледани и от Техническия комитет към Международната федерация, който ще заседава в следващите дни в Лозана. След това утвърдените предложения ще бъдат вписани в следващия правилник на FIG, който ще влезе в сила след олимпийските игри в Токио.

Източник: БНР Снимка: БФХГ