ЗдравеПРЕПОРЪЧАНИ

Христо Монов: Очаква се обостряне на паническите разстройства

„Да, ще има хора, които ще изпадат в паника, ще привиждат врага, ще намират виновника. … Винаги може да очаквате обостряне в една такава ситуация на някои хронични психични разстройства, особено паническите.“ За това предупреди психологът Христо Монов в интервю за bTV и призова коронавирусната пандемия да се посреща с повече спокойствие.

„Колкото по-нормално се говори, а вече се говори нормално – слава Богу, толкова по-рядко ни търсят нас за помощ хора, които са изпаднали в една или друга степен на тревожност, паника, което след това може да предположи и посттравматично разстройство.“

„Добре да имаме предвид, че хората, изпаднали в тревожност, може би в момента нямат контакт със своите лекуващи лекари. За съжаление, има области в нашата страна, където психиатричната грижа не е на добро ниво. Затова нека всеки да прави онова, което може“, призова той.

Психологът показа и „светлата“ страна на българската мобилизация: „Има над 200 доброволци, хиляди български учители преподават на своите ученици онлайн, хора ходят на работа, други даряват, ние направихме една група за психологическа подкрепа, която не остава без работа. В 2 часа през нощта преди няколко дни имах обаждане, свързано със ситуацията в момента.“

И призова: „Да се върнем на онова, което беше написал Вазов в стихотворението за Левски:

„И всякоя възраст, класа, пол, занятье
зимаше участье в това предприятье;“

Предприятието сега е да се опазим от коронавируса – посочи психологът.

„Слава Богу, ние, като държава сме една от най-адекватно действащите държави, за разлика от други, уж по-развити от нас. Хайде сега българите да вдигнем националното си самочувствие! Да забравим в тази ситуация израза „българска работа“. Да, „българска работа“, но качествена, за разлика от други“, подчерта той.

Ето какво препоръчва и Световната здравна организация, за да опазим психиката си:

Източник: OFFnews.bgСнимка: Дарик нюз